Algemene informatie APK

Waarom moet mijn auto APK gekeurd worden?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is bedoeld om auto’s veilig en degelijk te houden. Bij de jaarlijks verplichte APK Keuring wordt gecontroleerd of uw auto nog voldoet aan de wettelijke eisen ten aanzien van veiligheid en milieu. Een APK keuring moet dus er voor zorgen dat er geen kapotte auto’s de weg op gaan die het milieu belasten of de verkeersveiligheid in gevaar brengt.

Wat is het verschil tussen APK en onderhoud?
De APK keuring is slechts een momentopname. Wanneer uw auto APK goedgekeurd is, wil dat niet zeggen dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Regelmatig onderhoud blijft daarom dus belangrijk.

Hoe vaak moet ik mijn auto APK laten keuren?
Bijna elk motorvoertuig heeft jaarlijks een APK keuring nodig. Er zijn echter uitzonderingen.
– Nieuwe auto’s hebben de eerste 3 jaar geen APK keuring, daarna elke jaar
– Auto’s ouder dan 30 jaar moeten elke 2 jaar gekeurd worden
– Auto’s ouder dan 1 januari 1960 zijn vrijgesteld van de APK.

Hoe weet ik wanneer mijn auto APK gekeurd moet worden?

Herinneringsbrief RDW
Normaal gesproken krijgt u van de RDW een brief waarin staat de auto binnenkort weer gekeurd moet worden. De overheid is echter ook aan het digitaliseren. Indien u in uw Berichteninbox van MijnOverheid heeft aangeven hierin post van de RDW te willen ontvangen dan ontvangt u de APK-herinneringsbrief niet meer per post, maar in deze Berichtenbox. Deze melding krijgt u eenmalig.

Zelf APK vervaldatum opzoeken
U kunt er zelf ook achter komen wanneer uw auto weer APK gekeurd dient te worden. Ga hiervoor naar de website van VWE. Vul hier uw kenteken in. U ziet vervolgens onder het kopje APK de vervaldatum. U dient er dus voor te zorgen dat u vòòr die datum de auto opnieuw laat keuren.

Aanmelden APK reminder
Wij van Martijn Autoservice kunnen u uw APK keuring makkelijk helpen herinneren. Door uw aan te melden voor onze APK reminder ontvangt u tijdig voor uw APK keuring een gratis SMS van ons.

Keuren tot 2 maanden vooraf
U kunt uw voertuig tot 2 maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaren verlengd. Laat u uw voertuig meer dan 2 maanden voor APK-vervaldatum keuren, dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK vervaldatum plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden).

Kan ik op alle dagen een APK keuring laten uitvoeren?
Nee, helaas niet. Het is dus niet mogelijk om een auto op zaterdag of zondag te laten keuren. De RDW is alleen werkzaam van maandag t/m vrijdag. Zodra een auto wordt gekeurd (goedgekeurd of afgekeurd) dan wordt dit doorgegeven aan de RDW. Zij moeten hier echter wel bereikbaar voor zijn.

Te laat met keuren, wat nu?
Is uw auto niet op tijd APK gekeurd? Het verzuimen van de APK plicht is strafbaar en zal beboet worden. U ontvangt ongeveer 2 maanden na het verlopen automatisch een boete van het CJIB. Daarnaast loopt u het risico op een boete van de politie als u wordt aangehouden. U mag wel met uw auto naar een keuringsstation rijden als u aan kunt tonen dat u een afspraak heeft. Tevens kan uw verzekeringsmaatschappij lastig gaan doen als u een ongeluk veroorzaakt en rijdt zonder APK. Zorg er dus zo snel mogelijk voor dat uw auto APK gekeurd wordt. Maak gelijk een afspraak.

Wanneer kan ik APK vrijstelling krijgen?
U kunt alleen een APK vrijstelling krijgen als de auto is geschorst. Dit betekend dat u een registratie hebt laten uitvoeren bij de RDW, dat u niet meer met de auto rijdt en dat hij niet op de openbare weg staat of komt. Bij een schorsing is de auto vrijgesteld van wegenbelasting, verzekering en APK.

Waar wordt mijn auto op gecontroleerd tijdens een APK keuring?
Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen:
• Verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
• Milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
• Registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Wat moet u meenemen naar een APK keuring?
U hoeft enkel met de auto te komen. De auto wordt geïdentificeerd op basis van het chassisnummer samen met de kentekenplaat. Sinds 2010 hoeft u deel 1 van het kentekenbewijs niet meer mee te nemen. Ook het keuringsrapport van de vorige keer hoeft u niet mee te nemen. U kunt zelfs iemand anders met uw auto sturen als u zelf geen tijd heeft.

Wat als de auto is afgekeurd voor de APK?
Als de auto is afgekeurd voor de APK dan is er een reparatie nodig om de auto weer in orde te krijgen en alsnog APK te laten goedkeuren. Deze reparatie dient te gebeuren voor uw APK vervaldatum. Indien uw auto niet APK wordt afgemeld kunt u er nog mee rijden totdat de APK einddatum verstrijkt. Wanneer een voertuig bij de APK-keuring is afgekeurd geven wij een APK keuringsrapport af. Hierop geven wij aan op welke punten uw auto niet aan de eisen van de APK keuring voldoet. Deze punten dienen opgelost te worden voor de herkeuring. Deze herkeuring ziet het RDW vervolgens als een volledige nieuwe APK keuring.

Is de APK voor hybride- en elektrische auto’s anders?
Ook hybride- en elektrische auto’s moeten APK worden gekeurd. De tests zijn hetzelfde als bij andere auto’s, alleen wordt bij dit soort voertuigen ook gekeken naar de elektrische aandrijflijn en haar onderdelen.